Европейската комисия дава зелена светлина на Плана на България за възстановяване

...
Европейската комисия дава зелена светлина на Плана на България за възстановяване
Коментари Харесай

ЕК дава зелена светлина на Плана за възстановяване на България

Европейската комисия дава зелена светлина на Плана на България за възобновяване и резистентност. Това е извънреден проект, съвсем 60% от него поддържа зеления преход - това е значимо и добре пристигнало. Имаме потребност България да е с нас по пътя към климатична индиферентност в Европейски Съюз. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която е на посещаване у нас, с цел да удостовери поддръжката на Европейска комисия за българския План за възобновяване и резистентност. Тя дефинира българския проект като " доста добър "  и като един от най-зелените, които Комисията е получила.

" Ние говорихме за това, че би трябвало да съвместим върховите достижения в науката с бизнес бранша за създаване на артикули, които могат да основат пазарна стойност. Знам, че има изключителни планове, като да вземем за пример в сателитната технология. Там имаме огромни упования. Такива нововъведения са извънредно значими, с цел да можем да запазим стопанската система и обществото конкурентоспособно и устойчиви. Така че очаквам с неспокойствие да видя нововъведенията в Европа. Те ще бъдат основани тук за сигурни технологии. Това е скъп актив във все по-бурен свят. Това, несъмнено, изисква вложения. Затова сме тук през днешния ден. " Следващо потомство " на Европейски Съюз е огромният проект за възобновяване на стойност 800 милиарда евро, който създадохме, с цел да модернизираме нашия континент за бъдащите генерации след пандемията. Сега имаме три целта - Зеленият пакт и тематиката за чиста сила, дигитализацията и вложенията в това да създадем нашите общества по-силни и устойчиви ", сподели при започване на речта си Урсула фон дер Лайен. 

По тематиката за цифровия преход Урсула фон дер Лайен разгласи, че 450 млн. евро ще се концентрират на българските студенти и служащи за верните цифрови умения. " По този метод този проект отговоря на условията за зелен преход и диверсификация. Много значима е схемата за усилване на минималния приход и поддръжката на най-уязвимата. Това е доста значима тематика, тъй като виждаме минусите на здравната система – около пандемията видяхме какъв брой е значима работата на хората на първа линия ", уточни още ръководителят на Еврокомисията.

Урсула фон дер Лайен изрази удовлетворението си, че е България е сложила акцента върху предучилищното обучение за 4-годишните деца. Тя благодари на българите за изключителното отношение към украинските бежанци, откакто сме приели над 130 хиляди бягащи от войната, а доста от тях са решили да останат в страната. Фон дер Лайен увери, че Европейски Съюз ще поддържа със средства българската страна по отношение на тази взаимност. И още веднъж акцентира, че България прави извънредно доста за тях.

" Този проект е работещ, новаторски и в действителност ще обезпечи модернизацията на България. Едно огромно благодаря на Урсула за наличието ѝ и за предаването на проекта, който е финализиран. Този проект е близо 10 % от нашата стопанска система. Дава опция да си подсигуряваме енергийната сигурност и да използваме най-нови технологии, да отключим капацитета на геотермалите, употребявайки нашата минерална вода за сила, да реформираме върховенството на закона за засилен надзор върху основния прокурор с назначението на арбитър, който краткотрайно ще е прокурор, КПКОНПИ да се реформира и да стартира да работи, да модернизираме железниците, да влагаме в образованието, в проучванията и модернизациите ", сподели министър председателят Кирил Петков. 

Председателят на Европейска комисия уточни, че България се насочва към две от главните и значими тематики от Механизма за съдействие и инспекция - промяната на Антикорупционната комисия и отчетността на основния прокурор. " Това са две значими стъпки, които са наложителни като част от Механизма. Така ще постигнете задачите си ", безапелационна бе Фон дер Лайен. 

На въпрос дали Европейската комисия поддържа предлагането за закриването на профилираното правораздаване, основано точно по предложение на Европейска комисия, тя отговори: " Има доста явен проект и цели, които са разказани по тази тематика. Основното е отчетността. Всяка една система би трябвало да има съвместен надзор и отчетност. Това са нужните стъпки за промени и те са заложени в Плана ". 

" Този проект е работещ, новаторски и в действителност ще финансира смяната в България. Този проект, който е в размер над 12 милиарда лева, е близо 10% от нашата стопанска система. Той дава опция България да се трансформира ", съобщи министър председателят Кирил Петков. По думите му, Планът подсигурява енергийната сигурност на България, както и планува промени в региона на върховенството на закона, битката с корупцията и провеждането на публичните поръчки. Специален акцент проектът слага на вложенията в жп превоза, където са планувани 62 нови влака и нови градски железници. Премиерът Кирил Петков означи още, че проектът планува 1,3 милиарда лева за икономическата промяна на България. 

Опорните точки в Плана за възобновяване и резистентност на България

Националния проект за възобновяване и резистентност е на обща стойност 13 520 565 000 лв., от които националното съфинансиране е в размер на 2 123 705 000 лв., като средствата ще бъдат получени против промени.

В Плана има 4 съществени стълба – " Иновативна България ", " Зелена България ", " Свързана България "  и " Справедлива България ", като най-голямо финансиране ще получи " Зелена България "  - 5,7 милиарда лева. На второ място се подрежда " Иновативна България " - 3,4 милиарда лева, следвана от " Свързана България " - 2,5 милиарда лева.  и " Справедлива България " - 2 милиарда лева.  

Планът за възобновяване и резистентност планува четири целта: образован, резистентен и приобщаващ растеж; обществена и териториална кохезия; здравна, икономическа и институционална устойчивост; политики за идващото потомство, децата и младежите. 

В последния вид на НПВУ има Схема в поддръжка на построяването на най-малко 1,4 гигавата (GW) ВЕИ и най-малко 350 мегавата (MW) акумулатори, както и на търсенето на геотермална сила. Те ще се вършат на пазарен принцип и ще се управляват от Европейската банка за възобновяване и развиване.

В Плана има предложение за правосъдна промяна, с което става вероятен контролът над основния прокурор. Той ще може да бъде разследван от арбитър, който след осъществяването на тази си задача още веднъж ще се връща на мястото си в съда.

Основните цели в последния вид на НПВУ са 21,7 на 100 кумулативен напредък на Брутният вътрешен продукт за интервала 2021-2025 година, като Брутният вътрешен продукт на глава от популацията през 2025 година да доближи 62 на 100 от междинния за Европейски Съюз. Очаква се също коефициентът на безработица през 2025 година да спадне до 3,5 на 100.

Зеленият преход заема водещо място в българския План за възобновяване и резистентност, като концентрира 45,8 на 100 от общите планувани разноски, при заложен най-малко от 37 на 100 от регламента на Европейската комисия. По този метод България способства за осъществяване на общоевропейските цели за постепенна декарбонизация. Усилията са ориентирани в три съществени посоки: основаване на условия за ускорено внедряване на възобновими енергийни източници и водород; засилени дейности за повишение на енергийната успеваемост на икономиката; устойчива подвижност.

НПВУ има и високи цели във връзка с цифровия преход. За него ще отиде съвсем една четвърт от общите планувани разноски. Усилията са ориентирани в четири съществени посоки: разрастване на широколентова инфраструктура; повишение на цифровите умения на населението; ускорение внедряването на цифрови технологии в предприятията и разрастване на електронното ръководство и електронни услуги.

В проекта са включени и оферти за развиване на подвижността и на жп превоза. Има предложение за доставка на мотриси за обслужване на регионите към огромните градове - вид " Ес Бан ", и за доставка на електрически влакове, сходни на " Интерсити влакове ", които могат да развиват скорост до 200 км/час. Ще бъдат купени и 18 електрически локомотива за маневрени действия в депата.

България е една от последните страни в Европейски Съюз, която ще има утвърден проект, квалифициран като битка с следствията от коронавирус пандемията и ще стартира да получава пари за осъществяване на разнообразни планове. Освен България, още три членки на Европейски Съюз не са получили зелена светлина за проектите си - Швеция, Полша и Унгария. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР